Πως να κοψετε το καπνισμα

Πολλοί καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα, και ακόμη περισσότεροι στην ιδέα ότι δεν θα τα καταφέρουν δεν το προσπαθούν καν. Αυτό είναι τρομερό λάθος. Όλοι μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να προσπαθήσουν. Και το σημαντικό είναι να μην αποθαρρύνονται από την πρώτη δυσκολία, αλλά να έχουν περισσότερο πείσμα και να που στον εαυτό τους «θα κόψω το κάπνισμα» και να τα καταφέρουν κανείς δεν έμαθε και ποδήλατο με την πρώτη, όλοι κάναμε τα λάθη ας στην αρχή, φάγαμε τα μούτρα μας αλλά στην συνέχεια τα καταφέραμε. Παρακάτω σας δίνονται μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα:
  • Αρχικά θα πρέπει να έχετε ετοιμαστεί ψυχολογικά πως θα κόψετε το κάπνισμα.
    Επαναλαμβάνετε συνέχεια μέσα σας την φράση «θα κόψω το κάπνισμα» και πιστέψτε το πώς θα τα καταφέρετε. Μπορείτε να καταγράψετε σε ένα κατάλογο όλα τα αρνητικά του τσιγάρου και τους λόγους που θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, αυτό θα σας βοηθήσει πολύ.
  • Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε και έναν κατάλογο με τα θετικά που θα έχετε εφόσον κόψετε το κάπνισμα. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα ενισχύσει την προσπάθεια σας και θα σας εμψυχώνει για να τα καταφέρετε.
  • Προσπαθήστε να βρείτε ένα υποκατάστατο του τσιγάρου (πχ. ηλεκτρονικο τσιγαρο).
  • Βρείτε μία ημερομηνία και αποφασίστε πως από εκείνη την ήμερα και έπειτα δεν θα ανάψετε ξανά τσιγάρο. Έτσι θα μπορέσετε αν το πάρετε περισσότερο εγωιστικά.
  • Φροντίστε να μην υπάρχουν πράγματα που σας θυμίζουν το κάπνισμα, όπως τσιγάρα, τασάκια, αναπτήρες κτλ.
  • Ζητήστε από τους δικούς σας να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας αυτή και να μη καπνίζουν κοντά σας
  • Φροντίστε να μην πηγαίνετε σε μέρη όπου καπνίζουν.
  • Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε τροφές υψηλές σε βιταμίνες και όχι σε θερμίδες.
  • Αρχίστε το γυμναστήριο και βρείτε ένα καινούριο χόμπι για να απασχολείστε
  • Μείνετε αισιόδοξοι και πείστε τον εαυτό σας πως θα καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα.

Μία ακόμη λύση που έχει βοηθήσει αρκετούς είναι κάποιο υποκατάστατο του τσιγάρου. Όπως είπαμε και στην αρχή το παράδειγμα με το ποδήλατο, πολλοί από εμάς δεν κατάφεραν εντελώς μόνοι τους να μάθουν ποδήλατο, χρειάστηκαν και μια μικρή βοήθεια. Μπορεί να χρησιμοποιούσας για κάποια διάστημα βοηθητικές ρόδες και έτσι σιγά σιγά να έμαθαν ποδήλατο. Έτσι και η διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί αν χρειάζεστε ένα βοήθημα, όπως το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δίνει στον χρήστη του την ευχαρίστηση του καπνίσματος και να μην τον επιβαρύνει με τις χημικές ουσίες του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι η καινούρια μέθοδος καπνίσματος, με περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη συνείδηση καθώς δεν προκαλεί κακό σε κανένα, ούτε καις τους υπόλοιπους. Δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα και δεν παράγει καπνό, αλλά ατμό. Ο ατμό όμως του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι βλαβερός, εξαφανίζεται αμέσως και δεν μυρίζει. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο συνοπτικά είναι μια συσκευή που μοιάζει με το παραδοσιακό τσιγάρο, δίνει την ίδια αίσθηση και αποτελείται από τρία μέρη. Τον ατμοποιητή, το αναλώσιμο φίλτρο και την μπαταρία. Το αναλώσιμο φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να αντικατασταθεί εφόσον τελειώσει και γενικά το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι πολύ πιο οικονομικό από το κανονικό τσιγάρο. Οι περισσότεροι χρήστες του το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την προσπάθεια τους να κόψουν το κάπνισμα και το έχουν καταφέρει. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι η συσκευή που θα πρέπει να έχει ο κάθε καπνιστής.